Cloud Clocking BRICON PAS / UNIKON

Beste liefhebber,

Jullie hebben waarschijnlijk al gehoord van het concept cloud clocking dmv de nieuwe Bricon klok, genaamd PAS.

PAS staat letterlijk vertaald voor Pigeon Arrival System of in nederlands Duiven aankomst systeem. Het concept van de PAS klok is eigenlijk het volgende, de gegevens inkorven / afslaan worden niet meer in jullie klok ingelezen maar rechtstreeks gesynchroniseerd met de cloud. Hierdoor is het niet langer nodig om de klok mee te nemen naar het lokaal.

Wat is de “Cloud”, wel eigenlijk niets meer dan een server (krachtige PC) die ergens staat opgesteld en die gegevens / data kan opslaan. Deze server kan zowel bij de KBDB staan als in een datacenter, eigenlijk kan deze zich eender waar bevinden op de wereld, via het internet kan een ieder die toegang heeft tot deze server zijn gegevens raadplegen / wijzigen. We maken dagelijks gebruik van de cloud voor bijvoorbeeld onze emails te lezen, of onze foto’s te bekijken. Het opslaan van bestanden in de cloud en niet lokaal op u PC heeft meerdere voordelen, zo is de informatie overal beschikbaar waar u ook bent en meestal worden de gegevens ook opgeslagen en beveiligd tegen verlies. Stel maar dat u PC defect raakt waardoor alle gegevens die erop staan verloren gaan.

Een voorbeeld van een Cloud toepassing
Een filmpje over een van Googles datacenter, hier worden gegevens voor diversen klanten bewaard en veilig opgeslagen

Met de komst van het PAS systeem zullen dus de gegevens die voorheen in u klok staan nu ook automatisch in de cloud terecht komen, zelfs voor zij die niet gebruik maken van het PAS systeem. Deze gegevens komen terecht bij de KBDB, en via de site van de KBDB kunnen jullie reeds inloggen om jullie gegevens te raadplegen. Zie link hieronder:

https://www.kbdb-online.be/Admin/index.php

Hoe komen deze gegevens nu in de cloud, en hoe werkt het PAS systeem dan juist, en wat met Unikon ?

Wanneer u gaat inkorven dan worden de duiven ingelezen in de master, deze gegevens worden direct via een GSM verbinding naar de server van Bricon / KBDB gestuurd, bij u thuis staat de Bricon PAS die ook een verbinding heeft met het GSM netwerk en de server van Bricon / KBDB. De PAS box zit gekoppeld aan de antennes en zal bij thuiskomst van de duiven dit registreren, en onmiddelijk doorsturen naar de bond. Bij het einde van de concours zullen ze in de bond de gegevens kunnen binnenlezen en vervolgens de uitslag maken. De klok moet dus niet meer naar het lokaal. Ook het telefonisch aanmelden gebeurd automatisch. Doordat de PAS box die bij u thuis op het hok staat voorzien is van een GSM modem en GPS wordt deze automatisch gesynchroniseert met de juiste tijd en ook de locatie. De PAS moet zich dus ook bevinden op de coördinaten van het hok. De PAS is dus een all-in-one, enkel de stekker in het stopcontact steken en de rest gebeurd automatisch. Er is ook een app beschikbaar zodoende kunnen alle gegevens via de app op een smartphone of tablet worden bekeken. Prijzen voor deze PAS vanaf 229€ tot 349€/jaar, de PAS box wordt dan gehuurd, of je koopt de PAS box 1199€ + 149€/jaar. Meer informatie kan u vinden op de site van Bricon PAS

https://www.bricon-pas.com/nl/

Voor Unikon is het iets anders, alle champ+ klokken zijn voorzien van een GPS module, maar geen GSM modem. Bij een Unikon klok moet de liefhebber een android gsm koppelen met de klok om zo de verbinding via UNIKON web op te zetten. Een tweede smartphone kan dan gebruikt worden om de gegevens te bekijken. Helaas zal Unikon dit pas in 2023 kunnen uitrollen, de tijd is nu te kort daar het concept cloud clocking pas enkele weken geleden is goedgekeurd door de KBDB. Het goede nieuws is wel dat het Unikon abonnement goedkoper is dan Bricon, Unikon rekent op een 40€/jaar. Maar je moet dan wel zelf een gsm voorzien die over bluetooth gekoppeld wordt aan de klok, en je bent nog altijd gebonden aan de klok die om de 5-6 jaar een batterijwissel nodig heeft.

Voor meer info kan u mailen naar webmaster@duivenbondzonhoven.be